Изложба „МУЗИКАТА ИМА ЦВЯТ И ЦВЕТОВЕТЕ – ЗВУЦИ“

2024.04.11

15:00


ИЗЛОЖБА „МУЗИКАТА ИМА ЦВЯТ И ЦВЕТОВЕТЕ – ЗВУЦИ“

На 11.04.2024 г. в Музейна галерия „Димитър Георгиев“ Пловдив беше открита изложба под надслов „Музиката има цвят и цветовете – звуци“ на участниците от завършилия наскоро Национален младежки конкурс за живопис, организиран от Сдружение „Изкуство и занаяти“. Събитието беше открито от представителят на Сдружението г-н Красимир Георгиев, който благодари на инж. Димитър Георгиев за възможността Музейна галерия “Димитър Георгиев” да бъде нейн домакин. Директорът на НХГ “Цанко Лавренов” г-н Светлозар Чавдаров също отбеляза, че е чест за младите творци, техните творби да бъдат представени редом до най-големите български художници, които винаги носят значим заряд и стимул за творческо развитие. Председателят на Сдружението г-н Пламен Ицов връчи дипломи и парични награди на: Даная Кикьова от НХГ „Димитър Добрович“, гр. Сливен; Нона Тихомирова от НХГ „Цанко Лавренов“ – второ място и Йована Колева от НХГ „Димитър Добрович“, гр. Сливен – трето място, както и четири поощрителни награди на учениците: Илияна Стоичкова от НХГ “Цанко Лавренов”, Събина Кошнигарова он ВХГ “Димитър Добрович”, Гергана Георгиева от НХГ “Димитър Добрович” и Дария Момчилова от СПГ “Княгиня Евдокия”. Комплекти с художествени материали получиха и директорите на училищата, чиито ученици участваха в конкурса.

На събитието присъстваха ученици от художествените училища от Пловдив, София, Казанлък и Сливен, директори и преподаватели, общественици, галеристи и граждани. На събитието почетен гост беше проф. Венцеслав Николов, който изпълни за присъстващите няколко музикални пиеси със своето 300-годишно виолончело.
От представените 40 творби, подбрани от журито за изложбата, на откриването бяха откупени 12 картини. Парите ще отидат за благотворителните инициативи на Сдружение “Изкуство и занаяти”, както обявиха от Сдружението.

След 21 април изложбата ще бъде представена и в гр. Казанлък.

АКЦЕНТИ – УЧЕНИЧЕСКА ИЗЛОЖБА В МУЗЕЙНА ГАЛЕРИЯ „ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ“ 11.04.2024 (youtube.com)