Концерт на трио Артио в рамките на XXV Австрийски музикални седмици

2021.07.09

19:00


В рамките на юбилейното 25-то издание на фестивала Австрийски музикални седмици, организиран от Австрийско посолство София и Виенски клуб, на 9 юли в галерия „Димитър Георгиев“, концерт изнесе трио Артио от Австрия.

В програмата на концерта, който е част от Културния календар на Община Пловдив за 2021 година, бяха включени „Клавирно трио“ от Клара Шуман, „Фрагменти“ от Курт Естерман и „Кому принадлежи човекът?“ от Вернер Пирхнер.

Трио Артио е основано през 2017 г. във Виена от австрийската цигуларка Юдит Флидл, германската виолончелистка Кристине Ройдер и австрийската пианистка Йохана Естерман.

На съвместни концертни участия в Ню Йорк, Берлин и Грац трите музикантки откриват, какво е общото помежду им, освен любовта към камерната музика – да се забавляват заедно на сцената, интензивната комуникация с публиката и не на последно място желанието да имат открити отношения, свирейки заедно. Така узрява решението да се посветят на общо творческо бъдеще с клавирното трио. За краткото време на своето съществуване триото може да се похвали с успехи като наградата на международния конкурс за камерна музика „Масимилиано Антонели“ и приемането му във фондация „Йехуди Менухин Live Music Now“.

Трио Артио е включено от австрийското Министерство за европейски и международни въпроси в програмата за насърчаване на млади изпълнители New Austrian Sound of Musik (NASOM) за периода 2020 – 2022 г.