Музейна галерия „Димитър Георгиев“ с дарение към НБ „Иван Вазов“

2022.06.23

16:30


На 23 юни в музейна галерия „Димитър Георгиев“ – Пловдив инж. Димитър Георгиев, почетен консул на Украйна в Пловдив, поднесе в дар луксозен албум „Колекция Димитър Георгиев“, I част, на Пловдивската народна библиотека. Димитър Минев, директор на НБИВ, прие дара с благодарност.

Инициативата за дарителство е част от дейността на музейната галерията да популяризира българското изобразително изкуство като предоставя по-широк достъп на информация за значими български автори, оставили следи в развитието на европейската културна история.

Творбите от частните колекции трябва да бъдат изложени за широка публика. Понякога те съдържат редки произведения, които дават по-богата представа за творчеството на един автор или цял период от развитието на изобразителното изкуство. За държавните музейни институции, придобиването днес е още по-трудна задача, заради липсата на финансови средства, както и издателската дейност на каталози. И това не се отнася само за музеите. Библиотеките като ценен източник на събрана информация за обществено достояние дават съществен принос  не само за културното образование на нацията, но и за разитието на изследователската и научната дейност. Затова дарителство на редки издания за поколенията трябва да бъде стимулирано и приветствано, което е една от задачите на екипа на галерия „Димитър Георгиев“.