ИЗКУСТВО ЗА МИР


„Изкуство за мир“ е надсловът на изложба с участието на графици от Израел, свързани с Украйна, която ще бъде открита в Изкуствотеката на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив. 

Инициативата е съвместно дело на Галерия „Димитър Георгиев“, Ukraine Support and Renovation и Народна библиотека „Иван Вазов“. Творбите са дарени от авторите с благотворителна цел. Сред тях има експонирани и детски рисунки.

Картини на авторите, представени в изложбата, са притежание  на музейни и частни колекции по света. Изложбата може да бъде видяна до 25 юли, а ден по-късно с картините ще бъде организиран благотворителен търг.

Събраните средства ще отидат за оборудването и ремонта на Детски център за украинските деца, избягали от войната. Освен графиките в търга ще има и рисунки на украински и български малчугани. 

„Рисунките са много различни и показват какво изпитва детската душа, която е изпитала войната, но в същото време е волна душа, която копнее за мир“, коментира куратора проф. Емилия Константинова пред Радио Пловдив.