Икони върху сандъци за боеприпаси

2023.08.22

11:00


Посланикът на Украйна Олеся Илашчук и почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев се откриха изложба с икони на киевските художници Олександър Клименко и Соня Атлантова по повод 32-та годишнина от независимостта на Украйна.

Изложбата, която се осъществява с подкрепата на Украинското посолство в България, е дело на артистичната двойка от Киев Олександър Клименко и Соня Атлантова, които започват да рисуват икони върху капаци за боеприпаси през 2014 г. когато започва руската инванзия в Украйна.

Посланикът на Украйна заяви: „Тази уникална изложба крие много история, на войната и на мира, човешкото страдание и надеждата. Иконите изписани върху капаците на боеприпаси са донесени от земята на военни действия, те са мълчаливи, но красноречиви свидетели на непровокираната война и на болката, която Украйна изпитва всеки ден. Тези икони са молба и мечта за мир в Украйна и за мир в Европа.“

„Иконите са в специалните колекции на нашите страни партньори“, подчерта Н.пр. Олеся Илашчук.

Сред присъстващите бяха Здравко Димитров, кмет на Пловдив, областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, както и депутати, интелектуалци и общественици.

На откриването в музейна галерия „Димитър Георгиев“ бяха връчени специални грамоти от посолството на Украйна на най-изявените дарители, подкрепили през годините инициативите по прием и социална адаптация на укранските бежанци в Пловдив.