Изложба „Непознатият Генчо Алексиев“

2022.10.25

18:30


В периода 25 октомври до 4 ноември 2022 г. в Музейна галерия “Димитър Георгиев” ще бъде представена изложбата „Непознатият Генчо Алексиев /1896-1956/,  съдържаща 25 редки акварелни творби на автора.
Генчо Алексиев  е малко познат за широка публика, но изключително силен акварелист. Идеята да се представят негови творби идва от факта, че има все още автори, които заслужават да бъдат преоткрити. Този процес на издирване и популяризация на забравени български класически автори ще допринесе за попълване с нови данни историята на българското класическо изкуство.
 Художникът  Генчо Алексиев е един от тези непознати автори, които остават следа в развитието на нашето изобразително изкуство. “Издирването на негови творби беше труден процес и за щастие в рамките на една седмица публиката ще види за първи път събрани на едно място ярки образци на акварелното изкуство, рисувани от Генчо Алексиев около периода 1940 г. Това са предимно пейзажи, натюрморти, цветя, но някак въздействащи с прокрадващо се скрито послания в духа на автора, привърженик на дановизма. За съжаление до нас са достигнали оскъдни биографични бележки от Георги Събев, с който Алексиев е бил в приятелски отношения. От тях съдим, че художникът силно е повлиян от скритата страна на заобикалящия го свят и че той не остава самодеен художник, а завършва Рисувалното училище в София като “любител-студент”със специално разрешение на неговия директор.  Безпрецедент и до днес. В творбите му правят впечатление  изящния рисунък, който не отстъпва по качество и сила на творбите на Константин Щъркелов, Йордан Гешев, Стоян Райнов и други популярни наши майстори на акларела.” – разкрива проф.д-р Емилия Константинова, артмениджър на галерията.