Откриване

2021.03.03

18:30


Точно в деня на Националния празник на България  3-ти март, в Пловдив отвори врати музейна галерия „Димитър Георгиев“, в  която е представена  част от колекцията на известния меценат инж. Димитър Георгиев.

Сред многобройните гости на откриването бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на комисията по култура в 44-тото НС Вежди Рашидов, заместник областния управител Евелина Апостолова, председателят на Общински съвет – Пловдив инж. Александър Държиков, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, Кметът на Пловдив в мандат 2011-2019 инж. Иван Тотев, увлекателният разказвач и автор на книги Димитър Пампулов , колекционери, дипломати, творци и близки приятели на Димитър Георгиев.

Първа поздрави присъстващите проф. д-р Емилия Константинова – управител на галерията. След нея собственикът Димитър Георгиев разказа как и кога в него е посято зрънцето на колекционерството и отправи думи на благодарност към хората, които през годините са били негови консултанти и са го въвели в дебрите на изкуството на значимите български класически автори. Той сподели и своето виждане, че произведенията  на изкуството не трябва да са заключени в сейфове, а трябва да бъдат изложени,  за да им се радват ценителите на изобразителното изкуство.

Поздрав към собственика и присъстващите гости отправиха и Вежди Рашидов и Димитър Пампулов. Кметът на Пловдив Здравко Димитров благодари на Димитър Георгиев за решението му отново да инвестира в културата на Пловдив, поздрави го за усилията, които полага в течение на много години в подкрепа на редица обществено значими каузи и културни проекти и му връчи „Почетен плакет на Община Пловдив“.