Ред 8, Място 14

2022.09.11

17:00


Галерия “Димитър Георгиев” беше домакин на изложба скулптура на Валентина Златарова в рамките на Есенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“.

Валентина Златарова завършва национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в родния Пловдив със специалност „Скулптура“. През 2004 г. се премества в Италия, където е приета в програмата по скулптура на Florence Academy of Art. През последната й година на обучение тя приема поканата да се присъедини към преподавателския екип на академията. Следващата спирка на Валентина е Лондон, където продължава кариерата си като професионален артист и преподавател. Там тя преподава в The Art Academy London и в London Atelier of Representational Art. Следват шведският филиал на Florence Academy of Art, Barcelona Academy of Art в Испания и много частни ателиета в цяла Европа. От 2015 г. времето й е разделено между Англия и Барселона, където тя продължава да развива личната си практика.

Валентина Златарова е носител на наградата Founder’s Sculpture prize на The Worshipful Company of Founders за фигуративна скулптура и е удостоена двукратно с награда Tiranti на Лондонското сдружение на портретните скулптори за заслуги в областта на портрета.

Основният интерес на Валентина винаги е била човешката форма, пресъздадена от натура, и използването на естествени устойчиви материали. В последно време тя развива и нови идеи, свързани с изследване на абстрактните и фигуративни форми и връзката им със заобикалящата ги среда.

В малкото дни на годината, когато е на родна земя, Валентина винаги открадва време за театър. „Ред 8, място 14“ ще представи творби, вдъхновени от репертоара на Драматичен театър – Пловдив от последните години. Всяка от скулптурите е отражение на личното преживяване на артиста като зрител на постановките „Евридика в подземния свят“, „Възвишение“, „Одисей“, „Коприна“ и „За народното творчество“. Изложбата включва и други творби, свързани с театъра.