Церемония по връчване на грамоти за дарители на „Втори дом“


18 дарители от Пловдив и страната получиха специални грамоти от посланика на Украйна у нас Олеся Илашчук. Наталия Елис и съпругът ѝ Влад Елис първи бяха отличени  от Украинското посолство. Това стана на церемония в музейна галерия „Димитър Георгиев“ по повод 32-та годишнина от независимостта на Украйна. 

Сред най-изявените дарители, подкрепили инициативите по прием и социална адаптация на украинските бежанци, са Таня Георгиева от БЧК-Пловдив, Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив, представители на фирми и граждани. 

Бизнесменът Мирослав Иванов от Враца е сред най-ревностните дарители на Втори дом в Пловдив, подчерта Наталия Елис.

Почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев подчерта, че Украйна води отечествена война, война която ще ги направи членове на голямото европейско семейство.  Георгиев припомни създаването на Втори дом в бившата белодробна болници, с дарения на общината, бизнеса и на гражданите на Пловдив.

Сред дарителите е Стоян Йотов, който работи в голям концерн от Германия, който има офис в Пловдив. Той също получи грамота от посланик Илашчук.

Кметът Здравко Димитров каза, че Пловдив е уникален пример за партньорство с фондацията на Наталия Елис за прием на бежанци от Украйна и тяхната успешна социализация в България.

На церемонията присъстваха областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, както интелектуалци и общественици.